Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Чт, 25 квітня 2024
01:49

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

oreiro


29 грудня 2016, 17:51

Сергій Рибалка: «Україні необхідна середньострокова стратегія для кожного сектора економіки»

Цей рік був для України доволі складним, оскільки триває військова агресія і країна досі перебуває в глибокій економічній кризі. Про це сказав Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, підбиваючи підсумки року, що завершується. На його переконання, найбільшим досягненням фінансового комітету за цей рік є розробка і затвердження Стратегії розвитку банківської системи України до 2020 року, яка направлена на економічне зростання держави.
«Ідея створити такий документ виникла у нас як відповідь на головний виклик, який стоїть сьогодні перед країною – подолати бідність та підвищити життєвий рівень громадян. Для цього, в свою чергу, необхідно забезпечити стійке тривале зростання економіки протягом як мінімум 10-15 років. І найголовніше – відійти від сировинної економіки, коли ми постачаємо за кордон дешеві руду, ліс-кругляк чи металобрухт, а потім купуємо вироблені в інших країнах дорогі готові товари. Україні необхідна середньострокова стратегія для кожного з секторів економіки. Наш комітет першим в парламенті запропонував системне бачення майбутнього своєї галузі. Для розробки Стратегії розвитку банківської системи ми поєднали зусилля провідних українських вчених, експертів ринку, фахівців НБУ та народних депутатів, членів фінансово-банківського комітету. В результаті ми створили унікальний документ. У травні 2016 року Стратегія була ухвалена Комітетом», – розповів Сергій Рибалка.
За його словами, цей документ є альтернативним експертним баченням розвитку фінансової галузі і передбачає переорієнтацію дій усіх гілок влади, а також усієї фінансової системи на економічне зростання.
«Ми вважаємо, що ключовим завданням НБУ має стати забезпечення економічного розвитку. А усе інше – стримування інфляції, стабільність валютного курсу чи загалом фінансової системи – це важливі завдання для досягнення головної мети економічного розвитку. НБУ повинен створювати умови для кредитування, не допускати грошового голоду для вітчизняних виробників, особливо для підприємств з достатньо високим рівнем технологій. Крім того, Нацбанк повинен не виводити з ринку з політичних або навіть з корисливих мотивів здорові банки, а навпаки, допомагати їм стати на ноги, якщо це можливо», – наголосив Сергій Рибалка.
Голова фінансового комітету також зауважив, що Стратегія передбачає спеціалізацію державних банків, з тим, щоб вони працювали на підтримку експортерів, на кредитування невеликих підприємств, розвиток середнього класу. «Ми нарешті прийняли закон про створення однієї з таких спеціалізованих державних установ – Експортно-кредитного агентства, головним завданням якого є підтримка високотехнологічного експорту. Закон вже підписав Президент України. Це стало можливим завдяки надзвичайним вмінням та наполегливості лідера Радикальної партії Олега Ляшка, а також завдяки величезній роботі нашої експертної групи та моїх колег, передовсім Віктора Галасюка. Важливо, що ми переконали у необхідності створення такої інституції, як важливої частини підтримки вітчизняного експорту, і керівництво Кабінету Міністрів», – підкреслив Сергій Рибалка.
Окрім цього він зазначив, що наступним кроком в реалізації Стратегії розвитку банківської діяльності має стати створення Банку розвитку, який буде фінансувати модернізацію вітчизняних підприємств, важливих інфраструктурних проектів, а також здешевлення кредитування для малого і середнього бізнесу.
Сергій Рибалка також повідомив, що вже встиг зареєструвати два законопроекти в рамках реалізації Стратегії: про забезпечення прозорості діяльності Національного банку України та підвищення його відповідальності перед суспільством (№5257), а також про вдосконалення діючої системи гарантування вкладів фізичних осіб та процедури виведення банків з ринку (№5256). Він підкреслив, що при підготовці законопроекту про НБУ було взято за основу роботу європейських центробанків.
Розповідаючи про плани роботи на наступний рік, Сергій Рибалка сказав: «Плануємо продовжити роботу із напрацювання законопроектів в рамках реалізації нашої Стратегії розвитку банківської системи. Багато уваги будемо приділяти реформі НБУ та системи гарантування вкладів, розвитку банківської системи та стимулюванню кредитування. Будемо також працювати над розвитком фондового, страхового ринку, роботою небанківських фінансових установ».





Переглядів: 643
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті