Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Сб, 20 квітня 2024
01:26

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

oreiro


29 квітня 2016, 16:02

СЕРГІЙ РИБАЛКА: Повноваження Ради НБУ ми пропонуємо розширити

Призначення членів Ради НБУ, а також законодавче розширення їх повноважень та низка інших заходів щодо посилення контролю над Національним банком дозволять сприяти проведенню НБУ передбачуваної та зваженої політики, повернення центрального банку під контроль суспільства. Про це сказано в проекті Стратегії розвитку банківського сектора на 2016 - 2020 рік, який представив громадськості голова Комітету ВР з питань з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка.
Зокрема, в документі вказані першочергові кроки для зниження системних ризиків для банківської системи, економіки і суспільства в цілому. Серед них – призначення Ради НБУ, а також запровадження законодавчих норм, які б унеможливлювали ухвалення Правлінням НБУ рішень з питань, що відносяться до компетенції і повноважень Ради НБУ, за відсутності самої Ради НБУ. Крім того, пропонується запровадити норми про надання членам Ради НБУ права бути присутнім на засіданнях Правління з правом дорадчого голосу; про обов’язковість наслідків звернень Ради НБУ до Президента та Верховної Ради щодо незадовільної діяльності Правління, невиконання рекомендацій Ради НБУ щодо реалізації Основних засад грошово-кредитної політики.
Також потрібно забезпечити впровадження норм про дострокове звільнення з посади Голови НБУ в разі висловлення недовіри з боку Президента або Верховної Ради України; встановлення заборони для центробанку змінювати вимоги до формування регулятивного капіталу та інші істотні правила діяльності банків частіше, ніж раз на рік; обмеження повноважень НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних виключно випадками справжньою фінансової неплатоспроможності.
Окрім цього серед пропозицій - впровадення норм, що зобов'язуватимуть НБУ щокварталу, а в разі фінансової кризи щомісяця публікувати у відкритому доступі офіційний «Звіт щодо фінансової стабільності», в якому надавати об'єктивну інформацію про стан банківської системи. В обов'язок НБУ ставиться забезпечення оприлюднення інформації про підстави ухвалення рішень щодо неплатоспроможності банку та відкликання банківської ліцензії, разом із інформацією про вжиті регулятором заходи з метою недопущення цього, відновлення скасованої практики проведення правової експертизи нормативно-правових актів НБУ Міністерством юстиції України. А ще пропонується скасувати норми про заборону забезпечення судового позову шляхом зупинення рішень НБУ.





Переглядів: 700
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті