Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Ср, 8 травня 2024
01:29

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

oreiro


27 квітня 2016, 09:23

СЕРГІЙ РИБАЛКА: НБУ повинен давати рефінансування під кредити реальному сектору

Структурне рефінансування Національним банком фінансових установ за принципом funding for lending scheme має стати ключовим інструментом для підтримки кредитування бізнесу в Україні. Про це сказано в проекті Стратегії розвитку банківського сектора на 2016 - 2020 рік, який презентував громадськості глава Комітету ВР з питань з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка.

Згідно із проектом Стратегії, кредитування має здійснюватися на підставі системи «точок зростання». Так, уряд повинен розробити пакет стратегій і програм нового економічного курсу, які сформують ефективну промислову політику України. Вони включатимуть «Стратегію високотехнологічної індустріалізації України та розвитку експортоорієнтованих виробництв товарів з високою доданою вартістю»; «Стратегію стимулювання імпортозаміщення»; «Стратегію розвитку малого і середнього бізнесу»; «Стратегію розвитку агропромислового виробництва товарів з підвищеною доданою вартістю».
«Існує проблема низької зацікавленості банків у кредитуванні суб'єктів МСБ через те, що надаючи кредит без застави, вони мають формувати значні обсяги резервів під кредитні операції. А це знижує прибутковість банківської діяльності та підвищує кредитний ризик банку. Шляхи вирішення проблеми - розвиток фінансового лізингу для МСБ, який може стати реальним способом отримання необхідних матеріальних ресурсів для започаткування власної справи без заставних відносин; структурне рефінансування НБУ за принципом funding for lending scheme», - йдеться в проекті Стратегії.
На думку авторів документа, основним джерелом кредитних ресурсів при правильній монетарній та валютній політиці можуть стати кошти підприємств і населення, які на сьогодні знаходяться за межами країни і поза банками всередині країни. «Це відбувається через низьку довіру до держави, до банківської системи і дій регулятора. За офіційними даними НБУ у чистій інвестиційній позиції країни і експертними оцінками їх сума становить понад 100 млрд. дол. США, що в 15 разів перевищує одержані Україною від МВФ позики. Тому основними завданнями повинні стати: повернення довіри населення до національної банківської системи з метою залучення коштів на банківські депозити; запровадження мораторію на ліквідацію банків, що виконують нормативи достатності капіталу та ліквідності; забезпечення державних гарантій депозитів клієнтів банків », - говориться в проекті.
Для стимулювання кредитної активності також необхідно вирішити проблему накопичення токсичних активів банківської системи, провести реструктуризацію валютних кредитів. Крім того, необхідно ще прийняти Закон «Про банківському кредитуванні для стимулювання розвитку економіки»; розробити та затвердити Положення НБУ «Про особливі умови рефінансування комерційних банків, які здійснюють кредитування реального сектора економіки»; впровадити податкові стимули для банків, що надають кредити певним групам виробничих підприємств і малому бізнесу; розробити механізм зниження ставок рефінансування для комерційних банків надають кредити в пріоритетні галузі економіки.







Переглядів: 482
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті