Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Сб, 27 квітня 2024
06:59

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Dnepr_scientific_library


23 квітня 2014, 16:18

Україна – Латвія: бібліотечними стежками

Подією на березневому робочому горизонті стала така очікувана поїздка на стажування до Латвії. Самій поїздці передувало інтенсивне навчання на тренінгах, організованих НУО «Творчий центр ТЦК» та програмою «Бібліоміст». Саме у рамках навчальної програми «Лідерство» для молодих бібліотекарів, що була ними організована, 30 бібліотекарів зі всієї України, з різних бібліотек, пройшли тренінги з актуальних тем сьогодення: «Надання сучасних бібліотечних послуг», «Технології web 2.0 у сучасній бібліотеці», «Оцінювання потреб та залучення громади» та «Управління проектами». За підсумками роботи на тренінгах та відбіркової анкети з 30 дівчат залишилось 15, які і поїхали на стажування.

Перебування у Латвії було наповнено неперевершеною атмосферою Прибалтійського колориту, де сучасні будівлі органічно вплітаються у старовинні вулички та гармонійно поєднуються зі старими будівлями. Але окрім милування краєвидами стажистки вивчали досвід публічних бібліотек Латвії з надання інноваційних послуг. Під час візиту були відвідані бібліотеки Кемері (Юрмала), Парвенті (р-н Вентспілса), Вентспілса, Кулдіги, Латвійська національна бібліотека та Ризька центральна бібліотека.

Почалась навчальна поїздка із зустрічі учасниць стажування та керівника Юрмальського об'єднання бібліотек Сарміте Бренце і представників відділу культури Юрмальської міської думи Агнесе Мілтині, Даце Лиепинє. Дружня атмосфера зустрічі була наповнена цікавою та корисною інформацією про діяльність бібліотек Юрмали, одну з яких потім і відвідали.

Продовженням став візит до бібліотеки Парвенті, район міста Вентспілс та головної будівлі Вентспіської бібліотеки. Відкритий простір з зручним розташуванням фонду, комп’ютерів та консультаційних центрів справило неабияке враження на учасниць поїздки. Після цього стажистки відвідали бібліотеку невеличкого містечка Кулдіги та ознайомились з досвідом роботи бібліотеки з громадою, роботою по оцифруванню місцевої періодики, дізнались про діючі проекти як місцевого так і національного рівня.

Цікавою та пізнавальною стала поїздка до Латвійської національної бібліотеки. Учасники стажування, можна сказати, стали свідками історичної події, – адже національна бібліотека почала роботу з переїзду до нової будівлі, так званого «Замку світла». До речі, офіційне відкриття очікується 29 серпня цього року. Ця будівля зі скла, заліза і бетону, вражає своєю величчю: площа понад 40 тис. кв. м, заввишки 170 м, 12,5 поверхів, безліч простору для відвідувачів, окремими зонами для роботи з комп’ютерною технікою та читальними залами, місця для відпочинку та перегляду фільмів, прослуховування музики. Такі ж грандіозні і плани співробітників бібліотеки, якими вони поділились під час презентації національної скарбниці.

Останнім штрихом поїздки, що залишив яскравий слід, стала Ризька центральна бібліотека та дві її філії «Авотс» та «Відземе», які ми відвідали. Там мали змогу ознайомились з різними проектами та програмами, що реалізує бібліотека, дізнались про особливості роботи з дітьми, адже у Латвії немає окремих бібліотек для дітей, дитячі відділи працюють у всіх публічних бібліотеках.

Досвід роботи бібліотек Латвії показує, що наші українські бібліотеки мають всі можливості стати такими привабливими та відкритими для громади. Девізом латвійських бібліотек є вислів «Бібліотека працює з читачем, а не з книгами», – запозичимо його і для себе.



Учасниці стажування на площі Свободи у Ризі

Головна бібліотека м. Вентспілс

Бібліотека в районі Парвенті

Нова будівля Національної бібліотеки "Замок світла"

Читачі ризької міської бібліотеки


Останній раз редагувалося: 23.04.2014 16:30
Переглядів: 769
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті