Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Пт, 29 березня 2024
04:25

БЛОГ

"Російські хакери": кремлівська зброя гібридної війни проти демократії

08.08.2017 14:05




Проблема кібербезпеки в сучасному світі стає все гостріше, що обумовлюється регулярним застосуванням хакерських атак на демократичні інститути цивілізованих країн з метою впливу на їх зовнішню політику, руйнування істинних західних цінностей і формування вигідної агресору громадської думки. Схоже, Москва взяла даний спосіб агресії за основу своєї пропагандистської діяльності після вдалого використання його на президентських виборах в США і, незважаючи на розгляди і міжнародну ізоляцію, в Кремлі вважають, що таким чином вдасться дискредитувати євроатлантичні цінності і нав'язати свої варварські і совкові поняття.



Випадків впливу агентів кремлівської пропаганди зафіксовано вже досить багато, крім самого очевидного і зухвалого втручання у вибори президента США можна сміливо назвати ряд яскравих прикладів. Це спроби вплинути на президентську кампанію Емануеля Макрона, втручання в голландський референдум з питання Асоціації Україна-ЄС, активний супровід і періодичні атаки на британську політичну систему під час референдуму щодо Brexit, вірусна атака на українські владні інститути і банківську систему. Цей список можна продовжувати довго, тим більше, що з'являються нові приклади втручання "російських хакерів" у внутрішньополітичні процеси різних країн. Наприклад, зовсім недавно стало відомо, що Центр стратегічних комунікацій (Стратком) НАТО виявив спроби вплинути на підсумки виборів в Швеції.





 



Ось інформація, яка надійшла з Стратком:



Захист Демократії в Швеції



Центр стратегічних комунікацій НАТО повідомляє, що в рамках дослідження "Захист Демократії в Швеції" виявлений зв'язок партії Демократи Швеції з хакерськими угрупуваннями, які становлять загрозу демократичному проведенню парламентських виборів в 2018 році.



Хакерські угрупування APT28, Tsar Team, Fancy Bear, The Shadow Brokers, Electrum, Sandworm вже сьогодні ведуть незаконну діяльність з метою здійснення впливу на вибори в парламент на замовлення партії Демократи Швеції. Звіти про вчинені хакерами інформаційні злочини були виявлені в корпоративній інформаційній системі партії. На основі проаналізованої інформації експертами виявлені спроби проведення хакерами операцій кібершпигунства проти Соціал-демократичної робітничої партії Швеції, а також отримання інформації про програмні і апаратні технології, які пов'язані з виборами. Здобута хакерськими угрупуваннями інформація може бути використана для розсилки фішингових листів на тему реєстрації виборців, а також отримання і підтримки доступу до елементів голосування і підрахунку голосів виборчих комісій на різних рівнях.



Крім цього, кіберзлочинці залучені до поширення та тиражування помилкової інформації про вплив СДРПШ на прийняття непопулярних рішень парламенту щодо перерозподілу державних витрат і скорочення фінансування деяких напрямків, інвестиційній підтримці економік незалежних демократичних країн, що дестабілізує шведський бюджет. Необхідно відзначити, що окремою операцією хакерів проти СДРПШ є применшення досягнень правлячої партії за допомогою очорнення образу деяких інвестованих країн-партнерів, з якими Швеція налагодила тісний контакт за останні роки.



Аналіз діяльності хакерів вказує на консолідацію угрупувань з метою здійснення впливу на парламентські вибори в Швеції 2018 року. Основною метою кіберзлочинців на даний момент є підрив довіри виборців до Соціал-демократичної робітничої партії Швеції та SMM-просування Демократів Швеції.



Для захисту від можливих інформаційних загроз необхідно застосувати додаткові заходи безпеки.





Очевидно, що географія російських кіберзлочинів охоплює практично весь світ за винятком диктаторських режимів Сходу. Навіть в протистоянні арабських країн з Катаром виявився російський слід. За даними CNN в Досі працювала слідча група ФБР і встановила, що сайт державного інформаційного агентства Катару, що запустив загострення відносин між країнами, був зламаний і є всі підстави припускати, що замовлення на цей злочин було з Москви.



Поки світова громадськість перебуває в сум'ятті від нахабства Москви, урядові структури різних країн розробляють заходи протидії гібридній агресії, з якою зіткнулася не одна тільки Україна, але весь цивілізований світ. Попутно приймаються нові пакети санкцій, які спрямовані на подальшу ізоляцію агресора і ослаблення його і без того мізерного економічного потенціалу. Україні в даній ситуації слід бути найбільш підготовленою до відбиття інформаційної агресії, адже ми знаходимося на передньому краю війни між цивілізацією і варварством.





Коментарі: 0 | Залишити коментар

Усього 1. Попередня cторінка | Сторінка 1 з 1 | Наступна сторінка
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті