Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
23:57

Пером і пензлем

Посмотреть афишу: Пером і пензлем Литература

Під такою назвою у музеї «Літературне Придніпров'я» 25 квітня о 17.00 відкривається  виставка поета, прозаїка, художника, мистецтвознавця Віталія Старченка. На Придніпров’ї  він  є одним із найяскравіших представників покоління «семидесятників»,  яке відразу по входженню в літературу взялося за творення якісно нового естетичного простору,  в якому мірилом людських почуттів  виступають естетичні категорії, а не ідеологічні канони.  Тому, дебютувавши у кінці 1960-х ,  по – справжньому «семидесятники» увійдуть у літературу лише наприкінці 1980-х,  коли послабилася цензура  і  почала  реставруватися справжня картина сучасної літератури.

Так, ім'я  В.Старченка  вперше  з’явилося  в літературі в середині 1980-х рр.. Журнал “Дніпро”, а потім – “Вітчизна” дали добірки зрілих, високого художнього рівня поезій.  Стало очевидним, що дебют «семидесятника» - нонконформіста запізнився на десятиліття.

З часом побачать світ вісім його поетичних збірок, з-поміж яких «Глина для Бога», відзначена літературною премією  ім. Павла Тичини та Івана Сокульського і  три прозові книги (дві з них у співавторстві з Надією Тубальцевою). Вони  поставили його в ряд провідних поетів Придніпров’я і показали усе різноманіття і багатоплановість творчого доробку митця, який порушує  у своїх творах універсальні  питання  буття, роздумує  над  плином часу і людським існуванням, проникає у найпотаємніші  психологічні  стани  людини,  в огромі  часопростору  шукає  рівноваги   у  пам’ятетриванні,  яка несе відбиття індивідуального «я».  Якраз  тема пам'яті – родової, історичної, генетичної надзвичайно суттєва для митця.  Вона й стала наскрізною об'єднуючою ідеєю виставки.

Поету і прозаїку В.Старченку притаманний незборимий потяг до свого першопочатку, сягання якнайглибше, аж до міфології дохристиянської, в якій закодовано саму ментальність етносу. Сприймаючи сучасність як руїну національного етносу, а опір цій руйнації як свій моральний і мистецький обов’язок поет словом і пензлем намагається врятувати вцілілі рештки національної свідомості.  Він бачить у світі непроминуще. Серед цих цінностей – рідна земля, її мова, культура, історія, подані у своєму неушкодженому сенсі та обсязі.

Прикмети рідної землі, Придніпров'я допомагають Старченку усвідомити самого себе в контексті історії і культури свого народу.   Міти  рідного краю знаходимо на живописних роботах «Самара у травні», «Хатки під горою», «Турівські обшири», «Самара під Новомосковськом», «Сторожа Кам’яної Могили», «Вечір на Солоному Лимані», «Пробудження Орелі», «Мамаєвий плач», «Степові божества» та інші.

Живопис віддзеркалює світогляд поета Старченка, закоріненого у стихію рідного краю, а  його поезія написана рукою художника. Не випадково ж у твори вплітаються образи мистецькі й спеціальні терміни з живопису, скульптури, архітектури. В цьому своєрідність і несхожість його поетичної  творчості.

Літературно-мистецька виставка «Пером і пензлем» складається з двох розділів, які представляють поетичний і прозовий доробок  Старченка, а також живописні полотна митця та його мистецтвознавчі розвідки, а саме альбом-монографію «Народне та наївне малярство Надпоріжжя», автором – упорядником  якої виступив Старченко,  альбом малярства Якова Калашника із есеєм «Спалах», а також написав і видав два навчальних посібника з образотворчого мистецтва для студентів.

В сукупності творчий доробок Старченка репрезентує його світобачення, світовідчуття і художні моделі  його вираження.

        

Старченко Віталій Іванович народився 13 квітня 1947 р. у м. Дніпропетровську. 1967р. закінчив архітектурне відділення Дніпропетровського енергобудівельного технікуму, а 1975 р. – факультет історії та теорії мистецтв Київського художнього інституту. Працював виконуючим обов’язки архітектора у проектному інституті, художником-оформлювачем, викладачем дитячої художньої школи, редактором художньої літератури книжкового видавництва, заступником редактора журналу «Бористен», викладачем кафедри дизайну та образотворчого мистецтва і науковим співробітником лабораторії фольклору Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.


Автор виставки – ст.наук. співр. музею «Літературне Придніпров'я» Світлана Мартинова

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте