Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
11:00

Ювілейна виставка клубу екслібрису та графіки «Кобзар»

Ювілейна виставка клубу екслібрису та графіки  «Кобзар»

Графика

24 листопада о 13.30 у Будинку мистецтв (вул. Філософська,23, приміщення колишнього кінотеатру «Червоногвардієць») відбудеться відкриття ювілейної виставки Дніпропетровського клубу екслібрису та графіки «Кобзар», який цього року відзначає 40 років від дня заснування. Існування такого клубу саме по собі є унікальним явищем в історії образотворчого мистецтва України.

Український книжковий (бібліотечний) знак–екслібрис – це своєрідний світ духовної і матеріальної спадщини, цікаве явище національної культури з давньою традицією. Як правило екслібрис адресований особистості чи закладу громадського користування (бібліотека, клуб, школа тощо) допомагає визначити склад колекції, отримати уяву про особистість, сприймається як символічний знак власника.

Виставка присвячена 40-річчю з дня заснування Дніпропетровського клубу екслібриса та графіки «Кобзар», що виник у 70-ті роки ХХ сторіччя поряд з організаціями книголюбів. Очолив клуб заслужений художник України Микола Родзін. У 1976 році, коли наше місто готувалося відзначити 200-річчя від дня свого заснування, була підготовлена та влаштована перша виставка малої графіки (екслібрис, ілюстрації), за результатами якої був виданий перший каталог виставки клубу. З 1978 до 2014 року клубом незмінно керував заслужений працівник культури України Василь Хворост. Діяльність клубу – дуже розмаїта: підготовка та експонування виставок, обмін творчими роботами з художниками з інших міст, популяризація малої графіки, підготовка ілюстрацій до книг. З творчими роботами членів клубу познайомились мешканці Києва, Івано-Франківська, Сум, Львова, Харкова та інших міст України, а також інших республік. З клубом активно співпрацювали і продовжують співпрацювати відомі художники з інших міст: народні художники України, лауреати Шевченківської премії Олександр Губарєв та Василь Лопата, президент академії мистецтв України, народний художник Андрій Чебикін, Володимир Овчинников із Львова, Микола Неймеш із Харкова та інші.

Сьогодні клуб очолює художник-графік, лауреат мистецької премії ім. М. Паніна Ірина Колядіна. За 40 років існування клубу члени цього об’єднання неодноразово брали участь у міжнародних виставках та конкурсах екслібрису у Латвії, Болгарії, Польщі, Литві, Росії, Казахстані.

Особлива сторінка в житті клубу – Шевченкіана. У Будинку мистецтв щорічно проводяться виставки «Шевченкіана в екслібрисі», де експонуються твори малої графіки членів клубу та їх колег із інших міст України. Завдяки зусиллям Василя Хвороста у 2008 році був виданий альбом «Шевченкіана в екслібрисі» чотирма мовами світу.

Всього на ювілейній виставці представлено 477 робіт 28 авторів із Дніпра та інших міст України. Особливе місце в експозиції присвячене творчості старшого покоління – тих, хто нажаль пішов в інші святи: Миколи Родзіна, Василя Хвороста, Марії Котляревської, Бориса Куновського, Анатолія Худякова (91 робота).

Виставка буде працювати до 14 грудня.




  

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте