Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 25 апреля 2024
11:54

Ленін на гастролях. Звіт для України. Рудольф Герц

Ленін на гастролях. Звіт для України. Рудольф Герц

Арт-центр Я Галерея та Goethe-Institut запрошують на відкриття проекту.

Ленін на гастролях. Звіт для України. Рудольф Герц

Про проект

Упродовж тривалого часу Рудольф Герц розробляє концепції, що працюють з питаннями встановлення та руйнування пам’ятників. У своїх роботах він постійно звертається до пам’яті та нашого поводження з минулим. В рамках його проекту «Ленін на гастролях», в якому він возив рештки пам’ятників Леніну Європою, було створено кіно- та фотодокументацію, а також каталог. За підтримки Goethe-Institut митець особисто представить свій проект в арт-центрі Я Галерея у Дніпрі.
 
У фокусі мультимедійного проекту – подорож пам’ятника з ХХ століття у сучасність ХХІ століття. Це мандрівка пам’ятника-волоцюги, що втратив своє вихідне місце. Гастролі розпочалися у 2004 році в Мюнхені. В цьому місті Ленін у 1902 році написав свій полемічний твір «Що робити?». Після Мюнхена гастрольний шлях тривалістю один місяць та протяжністю 8000 кілометрів охопив усю Європу, пройшовши зокрема через Цюрих, Рим, Прагу, Відень, Дрезден і Берлін. Гасло проекту, сформульоване Рудольфом Герцем, звучить так: «Моїм ровесникам я показую Леніна. А Леніну – ХХІ століття. Хто йому його пояснить?»

Три червоних гранітних бюсти зображують Володимира Ілліча Леніна та двох безіменних «товаришів» і належать до колишнього пам’ятника Леніну у Дрездені. Бюсти закріплені на вантажній платформі важкого автопотяга. Вдень вантажівка в дорозі, ввечері робить зупинку та паркується на центральній площі, перед музеєм, театром, фабрикою. Публіку та запрошених митців, науковців і політиків попросили виступити з особистими заявами.

Передісторія

У 1991 році міська рада Дрездену – за два роки після падіння Берлінського муру – ухвалила постанову усунути монументальний пам’ятник Леніну, розташований перед Головним вокзалом, і запропонував його в якості подарунка тому, хто прибрав би його без фінансової участі міста. Рудольф Герц не погодився з цією ментальністю “Tabula Rasa”. Він розробив пропозицію «Ленінський склад. Проект скульптури у Дрездені!» і представив її місту: гранітний пам'ятник мав би бути розібраний на складові частини та представлений на постійній основі на тому ж місці, де він стояв. Таким чином, пам'ятник був би не утилізований, а, як і раніше, присутній у місті – також як пам'ятник поваленню пам'ятника.

Реакція німецької преси на пропозицію Герца була дуже позитивною, і Комітет з питань культури міської ради Дрездена виніс рішення щодо її реалізації. Але з повідомлень преси про це дізнався виробник могильних плит з Південної Німеччини та запропонував місту безкоштовну ліквідацію пам’ятника. Після кампанії у газеті “BILD” міська рада в 1992 році ухвалила рішення про видалення. Виробник могильних плит демонтував пам'ятник Леніну та пообіцяв поставити його у своєму запланованому парку соціалістичних пам'ятників на березі Дунаю.

Але цього так ніколи й не сталося. Рудольф Герц сконтактував з його сином, який не мав наміру продовжувати реалізацію ідеї померлого батька. Герц досяг того, що він міг позичати частини пам'ятника в тимчасове користування для арт-проектів. Нарешті в 2004 році він реалізував проект “Lenin on Tour”. Отже невдача з проектом «Ленінський склад» була передумовою для реалізації “Lenin on Tour”.

Виставка

Виставка “Lenin on Tour. Report for Ukraine” («Ленін на гастролях. Звіт для України») головну увагу в відборі фотографій приділяє тим ситуаціям, які можна використати в якості плідного внеску для дискурсу про пам'ятники та їхні різноманітні форми. Фотографії були зроблені Рейнхардом Мацом і Іреною Вунш.

На виставці, крім фотографій, можна також побачити фільм “Lenin on Tour”, який був знятий Ніколасом Гумбертом і Мартином Оттером (2009 рік, з англійськими субтитрами) до проекту Рудольфа Герца.

Про автора

Народився 1954 року, живе й працює в Мюнхені. З 1974 до 1981 навчався в Академії образотворчих мистецтв Мюнхена, клас скульпторів Роберта Якобсена.
 
Вибрані персональні виставки
2006
The War, Мистецька спілка Касселя
2009
Tatlins Dog, Музей конкретного мистецтва, Інґольштадт
2010
Lenin on Tour, Музей Людвіга, Кельн
2012
Marcel Duchamp – Le mystère de Munich, Архітектурний музей Мюнхена (з Петером Оттманном)

Участь у проектах
2001
Mirroring Evil: Nazi-Imagery / Recent Art, The Jewish Museum, Нью-Йорк
2002
Power, Casino Luxembourg / Forum d´art contemporain, Люксембург
2009
RECORD > AGAIN. 40 Jahre Videokunst, Центр мистецтва та медійних технологій – Карлсруе  
2010
Mediation Biennale, Познань
2014
(Mis)Understanding Photography, музей Фолькванґ, Ессен
2015
Одеська бієнале сучасного мистецтва, Одеса
2015
Fire and Forget, KUNSTWERKE, Берлін

Публічний простір
2000
Індія і не Америка, студентське містечко університету Констанца
2003
lex injusta, Федеральний верховний суд, Карлсруе
2007
Ornament, станція метро Мюнхен-Обервізенфельд (з Гансом Дьорінґом)
2008
Таємниця Гюйгенса, Німецький центр забезпечення безпеки польотів, Франкфурт-на-Майні

Нагороди / гранти
1995
Римська стипендія Німецької академії «Вілла Массімо», Рим
1997
Лауреат конкурсу на створення пам’ятника вбитим євреям Європи, Берлін (з Райнгардом Матцем)
2012
Баварська премія в галузі мистецтва
2013
Turn-Fonds, Культурна фундація Федерального уряду

Зібрання
Музей Фолькванґ, Ессен  
Гамбурзька зала образотворчого мистецтва, Гамбург
Музей сучасного мистецтва, Фундація Людвіга, Відень
Єврейський музей, Мюнхен
Колекція витворів мистецтва Німецького бундестагу, Берлін  
Міська галерея у будинку Ленбаха, Мюнхен

Монографії
Rudolf Herz. Schauplatz. Text Otto Karl Werckmeister, Städtische Galerie im Lenbachhaus, München 1991

Rudolf Herz / Reinhard Matz. Zwei Entwürfe zum Holocaust-Denkmal, hg. Matthias Reichelt, Texte Bazon Brock, Georg Bussmann, Klaus Theweleit u.a., Nürnberg 2001

Rudolf Herz. Lenin on Tour. Texte Volker Braun, Achille Bonito Oliva, Guillaume Paoli, Miroslav Petricek, Harald Szeemann u.a., Göttingen 2009

Rudolf Herz. Marcel Duchamp – Le mystère de Munich, Architekturmuseum München, 2012 Rudolf Herz. Text Dirk Teuber, Kritisches Lexikon der Gegenwartskunst, Hamburg 2012 Rudolf Herz. Zugzwang. Duchamp - Hitler - Hoffmann, hg. Heinz Schütz, München 2014

Запрошуємо вас на відкриття проекту за участю автора, що відбудеться у вівторок, 22 листопада, з 19.00 до 21.30, в арт-центрі Я Галерея у Дніпрі, на Гусенка, 17.

Звертаємо увагу, що у середу, 23 листопала, о 19.00 в рамках проекту відбудеться подіумна дискусія "Декомунізація у міському просторі" за участі Рудольфа Герца та українських експертів: Катерини Філюк, Владислави Осьмак, Дмитра Волика.

Фільм і тур отримали фінансову підтримку з боку Мюнхена, столиці федеральної землі Баварії, в рамках програми «Мистецтво у публічному просторі». В Україні проект представлено у партнерстві з Goethe-Institut в Україні та за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпрі Павла Мартинова.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь:
керівник проектів Катерина Семенюк, +380 56 713 5 713, +380 67 622 29 92katya.smk@gmail.com.


Слідкуйте за новинами арт-центру на сайті Ya Gallery та на сторінці у Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте