Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 19 апреля 2024
10:44

Зимовий сад. Виставка картин з емалі та графіки Олексія Коваля

Посмотреть афишу: Зимовий сад. Виставка картин з емалі та графіки Олексія Коваля Графика

У Музеї українського живопису буде показано близько 50 робіт Олексія Коваля в техніці гарячої емалі. Це вперше, коли вдалося зібрати роботи художника в такому об’ємі.  Після виставки в Дніпровському музеї художнього живопису твори майстра поїдуть до Відня, Нью Йорку і Торонто.

Зимовий сад

Десь за обрієм простягаються теплі краї, без морозу, снігів та туманів. Туди летять вільні птахи, щоб перечекати холодну зиму у квітучих запашних садах.
Наша земля прекрасна, але холоди місяцями сковують її красу у сніжному полоні. Саме тому, щоб вдихнути життя у душу, звеселити думки, відпочити тілом, ми будуємо зимові сади. Сюди завозиться все найкраще, квітуче, духмяне, красиве: екзотичні квіти, райські кущі, квітучі дерева, співочі птахи, грайливі фонтани наповнюють зимовий сад життям.  Сюди хочеться приходити, відпочивати, думати, радіти, наповнюватися енергією.
На виставці «Зимовий сад» вперше вдалося зібрати разом усі серії робіт Олексія Коваля, видатного художника, який виконав свої роботи у техніці гарячої емалі. Олексій не просто майстер, що опанував надскладну техніку, це людина, яка побачила світ, пізнала різні культури, це філософ із дуже глибоким і поетичним баченням.
Кожна країна, де був художник, розкрила йому свої таємниці, збагатила його світогляд, розширила горизонти його уяви. Кожна така зустріч має відображення у роботах Олексія, але не тільки різні країни, а й музика, книги формують ті образи, які з’являються у роботах майстра. Казкові, фантазійні, незвичні, вони прийшли до нас через руки художника.
Найказковіша серія Олексія Коваля – це «Ляльки». Над нею він працює з 2013 року, постійно доповнюючи новими персонажами. На відміну від інших робіт, картин з емалі, серія «Ляльки» складається з плоских барвистих фігур, поєднаних із малими скульптурними формами. Руки, обличчя, приладдя мають свій об’єм. Художник сміливо доповнює образи казкових героїв старовинними прикрасами, коштовним  камінням, маскаронами… адже це один з його принципів: сміливо йти на експерименти, збагачувати, доповнювати роботи, виходити за стандартні рамки. Уява майстра дала життя казковим гігантам, ніжним царівнам, мужнім воїнам, ангелам, демонам, морським вовкам та іншим образам, які, як зізнався сам Олексій, приходять до нього в гості. В своїй уяві він відчиняє перед ними двері і бачить вже сформований образ, який має свій одяг, характер, вираз обличчя. Звідки вони приходять? З підсвідомості? Інших світів? Хто знає. Головне – що ми можемо познайомитися з ними і, вже дорослими, знову повірити у казку.
Теплим подихом літа, ароматом прянощів і звуками музики наповнять наш зимовий сад не менш казкові, екзотичні, самобутні серії робіт Олексія Коваля «Індійські портрети» (2008-2013) та «Тисяча і одна ніч» (2010-2014). Ці твори з’явилися у митця після його подорожей на Схід. Саме індійська серія, відмальовані на папері портрети, стала поштовхом до роботи Олексія з емаллю. Він хотів оточити свої образи яскравими барвами, соковитими і переливчастими, чистими сонячними кольорами, що ніколи не зів’януть. Саме емаль, довговічна, яскрава, хоч і примхлива, але така вдячна вмілому майстру техніка, стала для художника знахідкою. Як у всьому, що робить Олексій, він досяг у емалі майстерності. Він так вивчив її, що сформував власну систему, де навмисно змінює усталену технологію випікання емалі, щоб досягнути нових ефектів та кольорів. Східна серія робіт Олексія дуже яскрава, вона переносить нас у теплі краї, на гомінкі базари, у спекотні пустелі, шляхами бедуїнів і далі, у райські сади та палаци, де ноти сітар зносяться у зіркове небо, сплітаючись з димом кальянів і ароматом трояндових пелюсток.
Природа надихає художника, Олексій стверджує, що немає кращого митця, ніж Бог, що створив такий довершений всесвіт. Людина здатна лише частково збагнути великий задум, і в цьому їй найбільше допомагає споглядання світу, його різноманіття. Олексія захоплюють краєвиди, моря, ліси, гори, квіти, дерева, плоди... Дуже велика частина його творів присвячена саме природі. Свої улюблені місця, картини світу, він увіковічує в емалі. Художник зупиняє мить насолоди і дарує її своєму глядачеві. Разом з ним ми пірнаємо у води Адріатичного моря, відпочиваємо в тіні барселонських платанів, вдихаємо пахощі квітучих яблунь рідного краю, медитуємо на березі тихої річки, милуючись з ранку до смеркання ніжними лілеями. Доповнюють роботи з природою барвисті натюрморти зі спілими фруктами, ягодами, вином. Радість життя, його солодкий смак, п’янке відчуття своєї свободи, віри, любові передають ці картини.
Олексій Коваль стверджує, і ця думка є дуже цінною для кожного з нас, що неможливо любити світ, якщо ти не любиш рідну землю. Лише людина з міцним корінням може високо зростати. Любов до своєї землі дає наснагу, щоб жити правильно – не просто користуватися тим, що вона тобі дала, а віддавати навзаєм, збагачувати, захищати, залишати найкраще майбутнім поколінням. Українську серію робіт художника вже назвали кодом нації, адже в ній – синтез, енергетика, краса нашої культури. Великий задум митця – показати нас світу, розкрити українську душу, сформувати радісний, сильний, позитивний образ для нащадків. Він показує Україну такою, як бачить її сам, квітучою, багатою, духовною, красивою. Тут Олексій не видумує образи, він показує обличчя реальних людей, українців, наші характерні риси, доповнює їх національними орнаментами, які дуже тонко відчуває і передає. Українську серію робіт він розпочав у 2014 році і планує продовжувати роботу над нею все життя.
Техніка гарячої емалі дуже складна, на створення однієї пластини потребується більше двадцяти процесів, починаючи з ескізів і до виходу її з печі та подальшого поєднання в одній роботі. Розділення картини на окремі сегменти дозволяє майстрові не залежати від розміру муфельної печі, його панно можуть досягати кількох метрів. Та й часу одна робота займає немало, деякі твори Олексій створював роками, повертався до них, доповнював, доводив до досконалості. Така кропітка праця не даремна – емаль є найдовговічнішим із матеріалів. Вона накладається лише на золото, срібло і мідь, ніколи не втрачає кольору, надзвичайно міцна і тривка. Ще Леонардо да Вінчі казав: «Якщо хочеш зробити картину вічною, зроби її з емалі», тож Олексій знає, що створює свої твори на віки, саме тому він так ретельно над ними працює, саме тому він вкладає у кожну картину не просто красиві лінії, а великий філософський та духовний зміст.

Біографія Олексія Коваля

Коваль Олексій Володимирович
Народився 16 жовтня 1977 року у м. Києві.
У 1996 році закінчив Республіканську художню школу ім. Т. Г. Шевченка (клас живопису).
З 1996 по 2002 рік навчався в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, факультет живопису (майстерня В. І. Забашти).
З 2000 року працює у сфері монументального мистецтва: близько 100 творів в Україні і за кордоном. Це фрески, мозаїки, розписи, ескізи вітражів.  Співпрацював з українськими та закордонними архітекторами, зокрема С. М. Миргородським, Ю. Остапенко, В. Завгороднею, К. Любек,  М. Бізатті.
З 2006 по 2009 роки навчався техніці гарячої емалі у Києві в майстерні І. М. Кириченка та вивчав особливості техніки у приватних майстернях усього світу: Китаю, Індії, країн Європи.
З 2009 року багато і плідно працює, використовуючи різні можливості техніки та різні матеріали – срібло, мідь, бронзу, коштовне каміння.
У 2016 році вивчав лаковий живопис у Ханої, В’єтнам.
Участь в конкурсах, фестивалях:
1998-2004 – Конгрес молодих митців. Алупка, Чернівці (Україна)
2000 – Пейзажі Флоренції. Флоренція, Італія
2004-2012 – Симпозіум художників. Хвар, Дубровник, Задар (Хорватія)
2012, 2015, 2016 – Міжнародний симпозіум. Розлог, Болгарія 
2013 – Медитативна Покхара. Покхара, Непал
2015 – Kraft Vilnus. Вільнюс, Литва
2016 – Kraft Vilnus. Мюнстер, Германія
2016 – Kraft Vilnus. Рига, Латвія
Персональні виставки:
2015, березень – Світи. Погляди. Подорожі. «Зелена канапа», Львів, Україна        
2015, червень – Пілігріми. «Парсуна». Київ, Україна
2015, жовтень – Магічні світи. «Сади Перемоги», Одесса, Україна
2016, січень – Лінії життя. «Триптих Арт», Київ, Україна
2016, жовтень – Червона лінія. Музей духовних скарбів, Київ, Україна
Участь у виставках:           
2015 – Міжнародне трієналє графіки. Союз художників України, Київ
2016 – Романтичний пейзаж. Музей «Історико-культурний заповідник» Качанівка, Україна
2016 – 25 років незалежності. Союз художників України, Київ
2016 – Козацькі казки. Музей гетьманства, Київ, Україна
Твори знаходяться в приватних колекціях України та за її межами.
Колекція робіт з емалі налічує близько вісімдесяти творів.










Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте