Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
22:47

Дмитро Молдованов в арт-центрі Я Галерея

Дмитро Молдованов в арт-центрі Я Галерея

Живопись

Арт-центр Я Галерея запрошує на відкриття проекту.

Жертва. Дмитро Молдованов

Тематика звіриної боротьби зустрічається ще у первісному мистецтві. Твори Молдованова не перший рік концентруються навколо цієї теми. Соціальні заворушення та несправедливість, показані за допомогою ремейків відомих полотен у проекті 2013 року Музейний синдром, перетворилися у жорстокість та конкуренцію тваринного світу в минулорічному київському проекті Ім'я мого страху. Зараз точка погляду змінюється, і автор разом з глядачем опиняються по інший бік насилля.

Про проект - Поліна Ліміна

Хижак не може не їсти м’яса
Дмитро Молдованов

Скільки значень вміщується у новому проекті Дмитра Молдованова Жертва? Така об’ємна назва може однаково звертатися як до характеристики Ісуса, так і до криміналістики. І художник, представник Нового Наїву, розкриває поняття через найприродніше та, на перший погляд,
найпростіше – тварину, як одиницю ланцюга живлення. 
Тематика звіриної боротьби зустрічається ще у первісному мистецтві. Твори Молдованова не
перший рік концентруються навколо цієї теми. Соціальні заворушення та несправедливість, показані за допомогою ремейків відомих полотен у проекті 2013 року Музейний синдром, перетворилися у жорстокість та конкуренцію тваринного світу в минулорічному київському проекті Ім’я мого страху.
Зараз точка погляду змінюється, і автор разом з глядачем опиняються по інший бік насилля.
Художник працює у стилі ар брют. Жертви на картинах очищені від культурних впливів, не є ані
сакральними, ані ганебними. Все, що керує цими тваринами, це інстинкти. Але сучасний глядач далекий від природного стану, і, хоча тварини зображені позбавленими емоцій, все одно з’являється бажання побачити страх жертви або агресію нападника. Це стає ідеальним тлом для створення власних символів: наприклад, у картинах можна знайти витоки спокутної жертви, де вбивця не звинувачується, а стає невід’ємною сполукою у підтримці гармонії. На користь ідеї космосу, світового порядку, говорять сонце, місяць та зірки – елементи, що повторюються на кожній
картині, виступають сполучною ланкою проекту.
Жертва постає парадоксом, що виражено у діаметрально протилежному ставленні до неї: від
сакралізації до ненависті, адже жертва є прямим свідченням незворотності насилля. «Для того, щоб припинити помсту (як для того, щоб у наші дні припинити війну), недостатньо переконати людей у тому, що насилля огидне; саме тому, що вони в цьому переконані, вони і вважають себе зобов’язаними мститися»*. Циклічність акту насилля ставить жертву в позицію амбівалентності.

Складна філософія жертовності розкривається у роботах Дмитра Молдованова за допомогою примітивізму – адже чим простіший символ, тим більше він у собі може вмістити. А може відкинути культурні нашаровування та дозволити сприймати жертву-тварину виключно як складову дикої природи.

Про автора

Дмитро Молдованов народився у місті Миколаїв у 1967 році.

У 1988 році навчався в училищі ім. Грекова в Одесі.
З 1991 року – учасник виставок в Україні і за кордоном.

На певному етапі творчості художник відмовився від професійної освіти, відверто називаючи себе в публічних виданнях «напівсамоуком».

Як представник дослідницького напряму Новий Наїв, розпочатого арт-центром Я Галерея, Дмитро Молдованов у 2011 році представив свій персональний проект в Я Галерея у Києві та став учасником колективного проекту в Я Галерея у Дніпропетровську. 2012 року взяв участь у Neofolk project – програмі візуального мистецтва арт-центру Я Галерея в рамках ГОГОЛЬFEST 2012 (куратор – Павло Гудімов). 2013 та 2015 роках відбулись персональні виставки в арт-центрі Я Галерея у Києві  – Спальня художника та Ім'я мого страху. У 2013 році Молдованов презентував персональний проект Музейний синдром в Я Галерея у Дніпропетровську.

Запрошуємо Вас на відкриття проекту за участю автора, що відбудеться у четвер, 4 лютого, з 19.00 до 21.30, в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17.

Проект реалізовано за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпропетровську Павла Мартинова.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь:
керівник проектів Катерина Семенюк, +380 56 713 5 713, +380 67 622 29 92katya.smk@gmail.com.


Слідкуйте за новинами арт-центру на сайті Ya Gallery та на сторінці у Facebook.



Дмитро Молдованов, СТРАШНА НІЧ. ВБИВСТВО ОЛЕНЯ, 2015, фрагмент, полотно, олія

Дмитро Молдованов, ДИКІ ПСИ ОКАВАНГО, 2015, фрагмент, полотно, олія
  

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте