Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 29 марта 2024
11:28

Микола Малишко

Микола Малишко

Запрошуємо на відкриття виставок у Дніпропетровському художньому музеї та арт-центрі Я Галерея у Дніпропетровську!

Лінія. Микола Малишко
17.09 - 15.10.15
Дніпропетровський художній музей

Глина. Микола Малишко
17.09 - 15.10.15
арт-центр Я Галерея у Дніпропетровську

«Рік Малишка» в арт-центрі Я Галерея продовжується на Батьківщині скульптора - Дніпропетровщині. Тут, у селі Знаменівка, народився Микола Малишко, у самому Дніпропетровську закінчив художнє училище, та у своїй квартирі-майстерні 60-х збирав компанію художників-однодумців, де з-поміж інструментів і фарб, що лежали «тут і там», - велися бесіди про мистецтво.

А сьогодні твори Миколи Малишка вперше потрапили до Дніпропетровського художнього музею, де півстоліття тому він учнем опановував основи мистецтва. Одночасно, дніпропетровська Я Галерея представляє другий персональний проект художника в арт-центрі, пригадуючи, що чотири роки тому саме проект Миколи Малишка «Сцена І. Сцена ІІ» був однією з перших експозицій нововідкритого арт-центру.

Про проект Лінія - Олена Єгорушкіна

Із відчуттям, що «час настав», проект демонструє найкращі роботи майстра останніх років.
«Постаті», «Читач», абсолютно нові скульптури – відобразили динаміку розвитку дереволюдини та вірувань самого художника. Зі співчуттям і глибоким аналізом, Микола Малишко занурюється у громадянську кризу та вкотре доводить, що мистецтво і є тим дзеркалом самопізнання, котре потребує людина.

Продовжуючи шукати форми для своїх думок, скульптор створює галерею людських постатей, кожна з яких є результатом тривалих роздумів над долею людини-творця. Не тієї Надлюдини, котрою марив Ніцше, і не тієї, що розв’язує питання «твар я чи право маю», на території сумнівних «республік». А тої, що будучи одночасно малою і величною, знаходиться у постійному русі самовдосконалення – аж до свого останнього подиху.

Фіксуючи мить людського буття у скульптурі, художник дослухається до дерева – найбільш близького людині матеріалу. Як жива істота, дереволюдина Малишка проходить усі етапи життя та, слідуючи за рукою майстра, втілюється у символах-обелісках. То велична й богоподібна, вона занурює погляд у небо, в пошуках відповіді на всі питання. То маленька й недосконала, вона схиляє голову в молитві чи задумі, розмірковуючи над днем прийдешнім.

Відчувати – замість бачити. Бути – замість існувати. Співпереживати – замість споглядати. Кожна з нових скульптур Малишка 2015 року підбиває підсумки кількарічних розмислів художника над шляхами розвитку людини, в тому числі в умовах суспільних протистоянь. «Наречена йде», та чи радісна вона? Чи це та сáма, ще Тичинівська?

Про проект Глина - Олена Єгорушкіна

Серія невеликих скульптур з глини, є власне, ескізами до дерев’яних постатей скульптора. Так само як дерево, що природно уособлює людину, Малишко використовує глину, з якої давні боги творили людське тіло, – і проектує форми майбутніх скульптур. Тож «Глина» розкриває історію творчих замислів, як втілених, так і тих, що чекають свого часу.

Ступаючи на ще невідому нову сходинку розвитку, Малишко-художник поступається місцем Малишку-філософу, який відчуває потребу в якнайшвидшій реалізації свого духовного змісту. У глиняних символах митець закарбовує прадавні істини, що не підлягають жодним законам людського суспільства. Так начебто перекладає сакральні пам'ятки древніх мовою сучасного мистецтва. А тоді продовжує життя постаті-символу в дереві.

Однак, так само як міфічний бог, що створював людей з глини, а потім знищував їх, Малишко залишає за собою право зупинитися. Чи втілиться глина в дерево? Чи задум піде ще далі? Цього не знає навіть сам скульптор: «Для мене недостатньо самого лише дерева чи глини. Для мене найперший матеріал – це весь світ, і я в ньому. Вже потім все втілюється у матеріалі – до якого я маю такі ж пієтети як до своєї душі».

Про автора

Микола Малишко народився 1938 року в селі Знаменівка на Дніпропетровщині.
Закінчив Дніпропетровське художнє училище (1961) та Київський Державний художній інститут (1967, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури).
Лауреат у номінації «Художник року» («Золотий Перетин», 1997), Лауреат премії ім. Василя Стуса (1998) та «DE PROFUNDIS» (З ГЛИБИН, 2009).

У радянський період твори Малишка не експонувалися, бо виходили за рамки проголошуваного «соцреалізму». Вперше «незалежні» роботи автора були представлені у Львівському Національному музеї 1993 року, а потім – у міжнародних проектах у Німеччині, Угорщині та Австрії.
Співпраця з Я Галерея розпочалась кілька років тому з проекту «Паркан», представленого в рамках ГОГОЛЬFEST 2009. Ретроспективні виставки автора відбулись у 2011 році в Я Галерея у Дніпропетровську («Сцена I. Сцена II») та в Музеї Сучасного Мистецтва України («Сила людського духу: Скульптура, живопис»).

2012 року в рамках Великого скульптурного салону в Києві митець представив динамічну інсталяцію у проекті «Ти Тут Тепер». А також отримав Премію Першої Київської бієнале сучасного мистецтва у номінації Відкриття ARSENALE 2012.

Наступного року взяв участь у Всеукраїнській мистецькій виставці «ВЕЛИКЕ І ВЕЛИЧНЕ».
У 2014 році творчість Малишка вперше була презентована у Франції, долучившись до Міжнародного Фестивалю сучасного мистецтва FIAT, у Тулузькій галереї Espace Croix-Baragnon. Того ж року новий проект художника «До дерева» відкрився у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Займаючись малярством, графікою, скульптурою, монументальним мистецтвом, зараз митець більше працює над скульптурами з дерева, у яких сучасний конструктивізм поєднано з елементами народної архітектури.

Запрошуємо Вас на відкриття виставок, що відбудеться у четвер, 17 вересня:
о 17.00 у Дніпропетровському художньому музеї на Шевченка, 21
о 19.00 в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17


Проект реалізовано за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпропетровську Павла Мартинова. 

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь:
керівник проектів Катерина Семенюк, 056 713 5 713, 067 622 29 92, ks@yagallery.com.ua.


Слідкуйте за новинами арт-центру на сайті Ya Gallery та на сторінці у Facebook.


Микола Малишко, ДЗЕРКАЛО, 2015, дерево

Микола Малишко, ТОРС, 2013, дерево, фарба

Микола Малишко, МОЛИТВА, 2013, глина
 

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте