Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
19:36

Презентація фільму «Холодний яр»

Презентація фільму «Холодний яр»

Короткий метр, Презентация

Запрошуємо на презентацію фільму «Холодний яр»

28 січня о 17:00 відбудеться презентація нашумілого короткометражного фільму «Холодний яр» за однойменним твором Юрія Горліс-Горського. Ініціаторами створення кінострічки стали волонтери громадського руху «Не будь байдужим» та продакшн-студії «Диваки продакшн».

Фільм висвітлює героїчну, але не досить відому сторінку української історії – про опір комуністичній владі Холодноярської республіки. «Ми звернулися до теми Холодного Яру, бо розробляємо білоплямні теми в історії України, які потребують роз'яснення, висвітлення», – цитує «Телекритика» директора ВГО «Не будь байдужим» Оксану Левкову.

Кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко (м. Кіровоград) коментує висвітлені у фільмі події: «Холодний Яр – це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але сильні духом – можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом. На жаль, по цей бік межі мало хто знає, що після того, коли московська червона орда захопила Україну, над Дніпром існувала своєрідна "республіка", яка під українським національним прапором провадила запеклу збройну боротьбу аж до 1922 року. То були села в околицях Холодного Яру на Чигиринщині».

Фільм був підпільно показаний на Донбасі й у Криму, де викликав справжній ажіотаж. У подіях 1918-1922 рр. та у сучасній ситуації на Донбасі можуть вбачатись певні паралелі. Історик Роман Коваль зауважив, що повстанці Холодного Яру не ідентифікували себе як Холодноярська республіка, а називалися Полком гайдамаків Холодного Яру. На тлі виникнення «ДНР» та «ЛНР» загальновживана назва, вважає історик, може звучати двояко. Усі холодноярці визнавали владу Української Народної Республіки – «єдиноначаліє» Київське, підкреслив дослідник історії.

Після показу фільму, що триватиме півгодини, планується дискусія з ініціаторами створення фільму.

Серед спеціальних гостейОксана Левкова, директора ВГО «Не будь байдужим»; Владислав Куценко, керівник військово-історичного клубу «Повстанець»; Юрій Митрофаненко, кандидат історичних наук.

Модератори зустрічі: Олег Репан, к.і.н., доцент кафедри історії України Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара; Ігор Щупак, к.і.н., директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» Та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

Показ відбудеться в рамках засідання Дніпровського історичного клубу – спільного проекту Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Інституту суспільних досліджень.

Центр Менора, вул. Шолом-Алейхема, 4, 3-й поверх (ліфт В), відеозал.

Подробиці за телефоном: +380959346241.



Oleg  (28.01.15 11:16): Шановні організатори. Я всьо розумію, але, при великому бажанні, робочому люду на 17.00 показ відвідати нереально... хоча б на 18.30... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте