Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
вт, 16 апреля 2024
17:55

Виставка «Іван Марчук. Вчора, сьогодні… завжди»

Виставка «Іван Марчук. Вчора, сьогодні… завжди» Живопись

Виставка «Іван Марчук. Вчора, сьогодні… завжди» стала одним з найбільш відвідуваних проектів в галереї "АртСвит". Щодня до нас приходять десятки людей, які відкривають для себе генія-Марчука. Безліч дзвінків, захоплених відгуків, візитів з інших міст не можуть залишити байдужими ні нас, ні самого Івана Степановича, якому дуже сподобався Дніпропетровськ та його мешканці.
За цих обставин нам вдалось вмовити художника продовжити виставку до 20 лютого. У всіх, хто ще не встиг подивитись експозицію, або хоче відвідати її ще раз, – є така можливість.

Сьогодні Іван Марчук єдиний з українських художників, кого прийняли до Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва, а у 2007 році британська газета The Daily Telegraph внесла його ім’я до сотні геніїв людства, які створюють багатовимірний образ сучасного світу і, випереджаючи час, визначають напрямки та перспективи розвитку постіндустріальної цивілізації.

Майже півстоліття творчість Івана Марчука збурює свідомість глядачів. Оригінальний спосіб мислення, неповторна манера письма, технічна і композиційна довершеність робіт, стилістична різноплановість підходів викликають подив і захоплення.

Десять циклів («Марчуків») майстра еволюціонують від реалізму до гіперреалізму та сюрреалізму. Однак об’єднані вони особливим ефектом, якого вдалось досягти виключно за рахунок власноруч винайденої техніки, названої самим художником «пльонтанізм» (від українського діалектного слова, котре вживала мама, розчісуючи волосся сестричкам: «Ну хто це його так запльонтав [заплутав – авт.], що гребінець не бере?»). Саме цей прийом змінив погляди на можливості творення сучасного візуального мистецтва. Авторська техніка балансує на межі рукотворного і технологічного, а через складність виконання практично не підлягає повторенню.

Вплив полотен Марчука можна порівняти із дією 25 кадру, що передусім діє на несвідоме і в той же час залишає глядачеві повну свободу інтерпретації. Дуже часто саме несвідоме народжує в уяві художника незбагненні сюжети його творів. Сам він про це говорить так: «Наперед я не знаю, що малюватиму. У мене виникає один образ, другий. Рука мене сама веде. Можу сказати: мало яку картину я писав головою, розумом. Вони мені нібито являються.»

У мистецькій спадщині українського художника розкриваються потужні резерви етнічної традиції, поєднаної з європейським авангардом. В радянську епоху Іван Марчук – невизнаний геній і бунтар – перевернув вітчизняне мистецтво, зумівши встояти під тиском ідеології та єдиного офіційно дозволеного творчого стилю – соцреалізму. Він не випав з контексту світових тенденцій, що визначали розвиток мистецтва, вибудувавши художніми засобами власну світоглядну систему – заглиблену у наїв, але спрямовану на далеку перспективу.

Звинувачення критиків в націоналізмі, вимушена еміграція до США, повернення на батьківщину – всі ці випробування довелось пройти художнику на шляху до світового успіху.

Виставка буде працювати до 20 лютого 2015 року.



   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте