Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
11:01

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Отруєння сім'ї чадним газом: газовики виявили безліч порушень у квартирі

Отруєння сім'ї чадним газом: газовики виявили безліч порушень у квартирі
Ілюстративне фото.

Через недбале ставлення до безпечної експлуатації газового обладнання в побуті у Дніпрі загинула одна людина та троє опинилися у лікарні.

Ми повідомляли, що 11 березня 2024 року сталося отруєння чадним газом мешканців однієї з квартир у багатоквартирному житловому будинку в Індустріальному районі Дніпра. Бригада газовиків, яка прибула на виклик, оперативно здійснила відключення споживачів від системи газопостачання з метою локалізації аварійної ситуації.

В ході обстеження відключеної квартири аварійники виявили цілу низку технічних порушень, які суперечать Правилам безпеки систем газопостачання та затвердженим будівельним нормам. Серед них:

- встановлення електровитяжки у приміщенні, де працює газова колонка;

- приховане прокладання газопроводів під гіпсокартоном;

- самовільна заміна газових приладів;

- перепланування квартири шляхом об’єднання кухні з житловою кімнатою.

Наслідок такої недбалості — отруєння чадним газом родини з чотирьох осіб. Наразі мати та двоє дітей знаходяться у лікарні, а батько родини загинув.

Варто зазначити, що отруєння чадним газом є одним з критичних станів людини. Чадний газ не має запаху, тому отруєння ним може статися непомітно, а утворюється він всюди, де є процес горіння, навіть у духовці. При вмісті 0,08% СО у вдихуваному повітрі людина відчуває головний біль і задуху. При підвищенні концентрації СО до 0,32% виникає параліч і втрата свідомості (смерть настає через 30 хвилин). При концентрації вище 1,2% свідомість втрачається після 2-3 вдихів, людина вмирає менш ніж через 3 хвилини.

Уникнути нещасних випадків та аварійних ситуацій Вам допоможе дотримання наступних правил

- ніколи самостійно не проводьте будь-які маніпуляції з газовим обладнанням (будь то його ремонт, встановлення нового приладу або банальна зміна місцерозташування в кухні) та залучайте до виконання подібних робіт тільки газовиків;

- не користуйтеся електровитяжкою (та взагалі її не встановлюйте!) у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють така витяжка та димохідний газовий прилад (котел, колонка), електровитяжка створює зворотну тягу, через що утворюваний у процесі горіння чадний газ не виводиться у димохід, а накопичується у приміщенні;

- дотримуйтесь правильної послідовності дій при включенні газових приладів: спочатку необхідно запалити сірник, а вже потім відкривати подачу газу;

- під час роботи газових приладів має бути постійний приплив свіжого повітря, що забезпечить повне згорання газу (відкрийте вікно або кватирку);

- не змінюйте конструкцію димових та вентиляційних каналів, не користуйтесь газовими приладами після закінчення терміну дії акту про перевірку та прочистку димових та вентиляційних каналів, не заклеюйте вентиляційні решітки;

- не користуйтесь несправними газовими приладами;

- не залишайте без нагляду працюючі газові прилади, не допускайте їх перегріву, бо це може сприяти виникненню аварійних ситуацій;

- не використовуйте газові плити для обігріву квартир;

- не допускайте до користування газовими приладами осіб, які не знайомі з правилами їх безпечного користування, осіб в нетверезому стані, дітей дошкільного віку.

Якщо ви відчули запах газу в приміщенні, де встановлено газове обладнання

- негайно перекрийте вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними;

- виведіть людей із загазованих та сусідніх приміщень;

- організуйте провітрювання приміщень, відкрийте вікна та двері;

- викличте аварійну службу газу за телефоном «104»;

- з прибуттям бригади аварійної газової служби дійте за їх вказівками.

Природний газ – це джерело підвищеної небезпеки. Тому в ситуації, коли мова йде про безпеку людей, компроміси неприпустимі. Слід пам’ятати, що будь-яке втручання непрофесіоналів в систему газопостачання є небезпечним і може призвести до виникнення аварійних ситуацій.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті