Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 03 червня 2024
17:09

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Скандал: чому Січеславська Просвіта понад рік залишається без електрики?

|«« «« »» »»|

Електрика в будівлі цього просвітницького та патріотичного суспільства була відключена у листопаді 2022 року, і численні звернення вирішити проблему поки що ні до чого не призвели.

Міський сайт неодноразово розповідав про це суспільство, яке було засноване в Катеринославі понад 100 років тому. В наш час воно розташовується у старовинній будівлі на вулиці Володимира Мономаха, 17-а.

У листопаді 2022 року у приміщенні «Січеславської Просвіти» було відключено електрику. Це унеможливило проведення заходів популярного суспільства.

У травні нинішнього року керівник «Сичеславської Просвіти» Сергій Тютюнник звертався за допомогою до мера Дніпра Бориса Філатова, пояснюючи при цьому причини такої ситуації:

«Історично наша організація є осередком Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, яке засноване у 1868 р. і є найстарішою громадською організацією України. Свою активну роботу на Січеславщині (тоді – в Катеринославі) «Просвіта» розпочала у 1905 р. Такі видатні особи свого часу, як Дмитро Яворницький, Дмитро та Наталія Дорошенки, сестра Лесі Українки Ольга Косач-Кривинюк, Василь Біднов, Адріан Кащенко, Володимир Хрінников та багато інших, були активними учасниками діяльності «Просвіти» на Січеславщині.

До слова кажучи, «Просвіта» – єдина громадська організація в Україні, на честь якої Національний Банк України випустив іменну монету – у 2008 р.

Товариство «Просвіта» завжди вело просвітницьку роботу, яку коротко можна охарактеризувати відомим гаслом Миколи Хвильового «Геть від Москви!». Тому природньо, що з перших годин 24 лютого 2022 р. ми створили у Дніпровській Просвіті волонтерський та координаційний центр.

Гідно продовжуючи справу наших попередників, команда Січеславської Просвіти активно впроваджує й розвиває у Дніпрі освітні, історичні, мистецькі, художні, туристичні й інші ініціативи, які започатковані і складаються із представників місцевої громади та спрямовані на збереження й популяризацію української культури та традицій.

У листопаді минулого року в нашому приміщенні за адресою: вул. Володимира Мономаха, буд. 17 А, було відключено електропостачання, через що ми переживаємо значні труднощі у проведенні наших заходів і забезпеченні комфортних умов для учасників та відвідувачів.

На жаль, ми не можемо укласти прямий договір на електропостачання, оскільки наявний договір оренди укладено у простій письмовій формі у 2000 р., а орендодавцем зі сторони міської громади стала Міська флотилія юних моряків та річників, на балансі якої в той час була наша будівля.

Тому ми звертаємося до Вас із проханням допомогти нам у вирішенні цієї проблеми та призначити нам зустріч з Вами для обговорення можливості підключення електропостачання у нашому приміщенні, а також співпраці у розвитку просвітницьких проєктів».

Але проблему не було вирішено. У липні Сергій Тютюнник публічно розповів про ситуацію. На жаль, результатів це також не дало.

Зараз від імені «просвітян» про проблему нагадує активна діячка «Січеславської Просвіти», музейниця Яна Тимошенко:

«Вже БІЛЬШЕ РОКУ міська влада тримає БЕЗ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ будівлю Січеславської Просвіти - з листопада 2022 року!

А це значить - там вже НЕ МОЖУТЬ відбуватися просвітницькі заходи. І заклад, який є осередком культурних подій більше ста років - тепер не може здійснювати свою діяльність.

Голова Просвіти та інші просвітяне звертались ще на початку літа до мерії, у відповідь обіцяли відреагувати - і все глухо.

А ми в Дніпрі, і маємо розуміти, що будівля в центрі - це дуже ласий шматок для багатьох. 

І перешкоджати активній та конче потрібній діяльності установи, яка ще і на початку повномасштабної війни стала гуманітарним осередком та хабом, надала допомогу сотням людей - це злочин!

Тим більше, що у нас в місті і так не багато таких осередків. 

Друзі, треба щось робити. Які ідеї? Хто винен? 

І взагалі, такий сором, що у той час, як на Всеукраїнському рівні в грудні цього року відзначили 155 років з дня заснування Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, у нас в місті таке ганебне ставлення!

Команда Просвіти, Сергій Тютюнник і без струму намагається активно працювати, видали книгу про Василя Біднова - одного з фундаторів Просвіти, влітку проводили заходи. які не потребувати електрики. 

Але ж це дикість!

Мені особисто дуже-дуже соромно за все це. 

Бо в той час, коли уряди європейський країн фінансують в своїх містах створення українських культурних центрів для наших людей-тимчасових переселенців і біженців,, коли надають нам гранти на культурний розвиток , в нашому українському місті мало того що жодної копійки місто не виділило на цю найстарішу просвітницьку організацію, так і тепер знищує те, що небайдужі люди зробили самі.

Згадайте, як Просвіта стояла занедбана багато-багато років, і завдяки дуже нечисленним меценатам облаштувала свій простір, зробила ремонт і придбала меблі, обладнання - за це неймовірна вдячність попередньому Голові Просвіти Єгору Гуськову, який просто декілька років утримував Просвіту за власний кошт.

Друзі, колеги, допоможіть повернути СВІТЛО ДО СІЧЕСЛАВСЬКОЇ ПРОСВІТИ!».

Чи призведе це звернення до конкретних результатів, покаже час…

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті